Elismert borászok érkeznek Monorra

April 8., 10:59

Városunk legismertebb rendezvénye, a Borvidékek Hétvégéje az évek során Pest megye egyik legnagyobb boros programjává érett a monoriak vendégszeretetének és a pincesorok egyedi hangulatának köszönhetően. A folyamatosan emelkedő látogatószámnak és a szervezők munkájának köszönhetően országosan ismert és elismert borászatok is érdeklődnek a június 1-jei esemény iránt.

 

Több éve hűséges városunkhoz a villányi Bock Pincészet, akiket talán egyetlen borkedvelőnek sem kell bemutatni. Az ország legismertebb vörösbor termelő borvidékén működő családi vállalkozás közel két évszázada foglalkozik borászattal, 150 hektár terület szőlőjéből készítenek kiváló minőségű borokat. A monori eseményen - a birtokra jellemző tételek mellett -, az országban egyedülálló szőlőmag termékek miatt is érdemes felkeresni őket. Az ország más részéből érkezik ugyan, de hasonlóan nagy név a hazai boros életben a Juhász Testvérek Pincészete. Az egri borvidék egyik kiemelkedő borászata harmadik éve van jelen a Borvidékek Hétvégéjén, a kialakult jó kapcsolatot mutatja, hogy a cég egyik vezetője is minden évben ellátogat hozzánk. Juhász Ádám így fogalmazott a monori eseményről: Remek hangulatú, jól szervezett program várt bennünket a Borvidékek Hétvégéjén. Bármikor szívesen jövünk Monorra az ezer pince városába!  

Ha Magyarországon boros eseményre látogatunk, akkor nem hiányozhat a tokajiak kínálata sem! Évről-évre három pincében is kóstolhatják a Tokaj-Hegyaljáról származó aszúkat és szamorodnikat, köztük a Babits Pincészet termékeit. A családi borkészítés története IV. Béla koráig nyúlik vissza, ekkor alakult ki a riolittufába vájt pince is, amiben ma is érlelik a borokat. Az édes nedűk kedvelői az ország egyik legismertebb gyümölcsborkínálatával is találkozhatnak a palkonyai Mokos pincének köszönhetően.  

A borkóstolás élményeit kereső vendégek mellett a gyermekes családoknak is érdemes Monorra érkezniük. Június első szombatján a városközpontból kisvonatjárattal közelíthetik meg a programokat. A Gyerekudvar népi játékai mellett, idén újabb helyszínen, az Árnyas Ligetben felállított légvárak segítik a legfiatalabb vendégek szórakozását. Ahogy azt már olvashatták, péntek délutántól monori borokkal és a Bud Spencer és Terence Hill emlékzenekarral hangolódhatnak a másnapi országos fesztiválra. A szombati nap programja ismerős – de semmiképpen nem unalmas – lehet a rendszeresen visszatérő vendégeknek. A több mint harminc borkínáló, nyitott pince között különleges helyszínek és három színpad szórakoztatja a látogatókat; melyek zárásaknét az Ocho Macho zenekar első monori koncertjére kerül sor!